Offers

Offers, fruit en souvenirs

De markten van Bali

Markten zijn onlosmakelijk verbonden met Bali. Er zijn maar weinig toeristen die de populairste markt, de pasar van Sukawati in Ubud overslaan.

Van lokale markt naar toeristenmarkt

Balinese markten hebben een duidelijke tweedeling: een gedeelte met verse waar, huishoudelijke spullen en een gedeelte met de verschillende benodigdheden voor de dagelijkse offers.

Balinezen bezoeken in de nacht en vroege ochtend de markt. Toeristen gaan later op de ochtend en ’s avonds naar de markt. Zo slenteren ze langs kramen vol textiel, houtsnijwerk, tassen en schilderijen, op zoek naar souvenirs (oleh oleh) voor thuis.

In de expo kun je luisteren naar de verhalen van een Balinese marktkoopman en zijn tweestrijd ten opzichte van plastic, zie je de souvenirverkoopster aan het werk en leer je wat er nodig is voor het maken van offerandes.

Offerandes en processies

Op de markt kopen Balinezen producten die ze vervolgens offeren aan de hindoeïstische goden om deze zo gunstig te stemmen. Als toerist kom je dit ook overal tegen, je ziet de offermanden op straat, restaurants, hotels, winkels en auto’s. Elke dag opnieuw worden ze met zorg gemaakt van bloemen, palmblad, voedsel en wierook. Tijdens processies wordt het drukke verkeer stilgelegd en kun je als toerist toeschouwer zijn van dit bijzondere ritueel.

 

Offer processies Bali