Art Gallery - tentoonstelling Bali - Tropenmuseum

Kunst - van anoniem naar gesigneerd

Balinese kunst in overvloed

Inmiddels is er op Bali kunst in overvloed. Maar vroeger was dat anders. Toen werkten Balinese kunstenaars alleen in opdracht van tempels en paleizen. In de koloniale tijd veranderde dat.

In de art gallery in de expo vind je een grote variatie van zowel hedendaagse Balinese kunst als kunst uit de 19e eeuw terug. Die variatie geeft de ontwikkeling van de kunst op Bali weer en laat ook de thema's zien die tegenwoordig (nog steeds) aan de orde zijn, zoals hindoeïstische taferelen.

Hoewel kunstenaars door de tijd heen eigen stijlen ontwikkelden, was hun werk voor de 19e eeuw anoniem. Het werk dat zij maakten was in opdracht van de verschillende vorsten. Het belangrijkste thema dat werd verbeeld was het hindoeïsme. Alles veranderde vanaf 1930 toen zij hun kunst aan toeristen gingen verkopen. Kunstenaars ontwikkelden een eigen signatuur en hun werk evolueerde zich tot een uiting van eigen gedachten en gevoelens. 

Art Gallery - Bali - Foto: ©KIRSTENVANSANTEN

Kunst als protest

In de tentoonstelling maak je kennis met verschillende voorbeelden van Balinese schilderkunst van uiteenlopende kunstenaars door de tijd heen. Zo is er I Wayan Aris die protesteert tegen de uitverkoop van Bali. Met het schilderij getiteld: ''Bali, sold out!" ondersteunt hij de demonstraties op Bali tegen de voorgenomen landwinning bij Benoa. Van dit miljardenproject dat in dienst staat van het massatoerisme zou de natuur veel schade ondervinden.

Kunstenaar Made Bayak maakt kunst van allerlei plastic voorwerpen die hij op Bali vindt. Zo maakt hij bijvoorbeeld het werk "Sanghyang the secret of Pertiwi dance” en het werk "Protect our land, yard and culture". Beide werken zijn te zien in de tentoonstelling.