Rijstterras

De achterkant van het paradijs

Hoe paradijselijk is Bali?  

De verleidelijke reisbeschrijvingen en enthousiaste blogs vertellen niet altijd het complete verhaal. De invloed van toerisme op de leefomgeving van de Balinezen is zo'n verhaal.

Bali door de ogen van Balinezen

Naast de paradijselijke beelden van Bali en het economisch belang van het toerisme, kent het toerisme ook andere kanten. De expo besteedt hier uitgebreid aandacht aan met werken van Balinese kunstenaars en verhalen van toeristen van Bali.

Zo vraagt kunstenaar en activist Made Bayak met zijn plasticology kunst aandacht voor de plasticvervuiling op het eiland en zorgden de onderwaterbeelden, van de Brit Rich Horner, van een Balizee gevuld met plastic voor wereldnieuws. Dit resulteerde in een plastic ban die in juni 2019 is ingegaan. En zo laten bewoners zien wat het betekent als jaarlijks duizend hectares van de beroemde rijstvelden plaatsmaken voor hotels, huizen en golfbanen. 


Hoopvolle initiatieven
In de expo zijn ook Balinese jongeren aan het woord. Zij vertellen over Soul Surf Project Bali. Dit project zorgt voor bewustwording over het milieu bij nieuwe generaties. Zij zijn de toekomst. Ook komen de zussen (15) en Isabel (13) aan het woord over hun initiatief tegen single used plastic: Bye Bye Plastic Bags. 

Bewustwordingsprojecten

Zowel op Bali als de rest van de wereld zijn er een groot aantal bewustwordingsprojecten opgericht. Op Bali is bijvoorbeeld het Soul Surf Project Bali gestart. Dit initiatief focust zich vooral op de jongeren, vanuit het idee dat er een mentaliteitsverandering bij hen begint. In de tentoonstelling maak je middels interviews kennis met Eci, Iluh, Joshua, Nova en Prema die werken voor het project. 

Tevens strijden de zussen Melati (15) en Isabel (13) met Bye Bye Plastic Bags, die zij in april 2013 hebben opgericht, tegen single use plastic (het eenmalig gebruik van plastic).