Plastic soep - Bali expo - Tropenmuseum

De achterkant van het paradijs

Hoe paradijselijk is Bali?  

De verleidelijke reisbeschrijvingen en enthousiaste blogs vertellen niet altijd het complete verhaal. De invloed van toerisme op de leefomgeving van de Balinezen is zo'n verhaal.

Bali door de ogen van Balinezen

In de expo maak je kennis met verschillende Balinezen die vertellen wat de impact van toerisme is op de leefbaarheid van het eiland. Zo maak je onder andere kennis met de kunstenaar Made Bayak die als activist en kunstenaar aandacht vraagt voor de plasticvervuliling op het eiland. Aan de hand van zijn plasticology kunst brengt hij dit onderwerp onder de aandacht. 

De plastic soup die tijdens het regenseizoen ontstaat op Bali is illustratief voor een veel groter probleem. Namelijk een wereldwijd probleem. Begin 2018 waren de onderwateropnames van Rich Horner een trending topic op tv en social media. In de video is de Balizee vol met plastic te zien. Daarmee stond Bali even in het brandpunt van de belangstelling als voorbeeld van een mondiaal probleem: iedereen gebruikt veel te veel plastic. Naar aanleiding van deze video is er een project opgezet om alle zeeën rondom Bali plasticvrij te maken. 

Vanaf juni 2019 is een plastic ban op Bali ingegaan om, zo luidt de doelstelling, de plasticvervuiling op het eiland met 70% te verminderen. Meer weten over hoe de vervuiling ontstaan is? Bekijk het artikel en de video van de NOS.

Bewustwordingsprojecten

Zowel op Bali als de rest van de wereld zijn er een groot aantal bewustwordingsprojecten opgericht. Op Bali is bijvoorbeeld het Soul Surf Project Bali gestart. Dit initiatief focust zich vooral op de jongeren, vanuit het idee dat er een mentaliteitsverandering bij hen begint. In de tentoonstelling maak je middels interviews kennis met Eci, Iluh, Joshua, Nova en Prema die werken voor het project. 

Tevens strijden de zussen Melati (15) en Isabel (13) met Bye Bye Plastic Bags, die zij in april 2013 hebben opgericht, tegen single use plastic (het eenmalig gebruik van plastic).