kawaii

Kawaii

Kawaii. Schattig, of toch niet?

Grappige fantasiewezens uit de games van Nintendo, jonge meisjes met grote ogen: ‘schattig’ of kawaii is een van de meest typerende kenmerken van de Japanse popcultuur. Maar kawaii betekent meer dan alleen ‘schattig’. Het woord staat ook voor onvolwassenheid, hulpeloosheid, zachtheid.

De kawaii cultuur is ontstaan als protest van meisjes die zich verzetten tegen volwassen worden, hard werken en de strikte eisen van de maatschappij. Later zorgde de populariteit van kawaii voor veel commercieel succes. Niet alleen binnen Japan, maar in de hele wereld zijn kawaii-iconen als Hello Kitty goed voor spectaculaire omzetten. Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld waaronder Kawaii.

Spectaculaire kawaii-installatie voor het eerst in Nederland

De Japanse Sebastian Masuda geniet als kunstenaar en kawaii-pionier internationale bekendheid. In Nederland kent men hem van het beroemde Kawaii Monster Café in Tokio of de performance ‘Escape from Anonymouse’ op de NDSM-werf. Met zijn reizen en activiteiten verbindt Masuda de wereldwijde kawaii-community en in 2017 werd hij gekozen als culturele afgezant van Japan.

Kawaii Amsterdam cute schattig

De installatie ‘Colorful Rebellion - Seventh Nightmare’ is een kleurrijke kamer met een leeg, wit bed. De wanden zijn bekleed met onconventionele materialen zoals plastic speelgoed, knuffelbeesten, linten en nepbont.

Kawaii kunstwerk

Het kunstwerk is een verbeelding van Masuda’s complexe belevingswereld en tegelijkertijd een portret van de wijk Harajuku, de bakermat van kawaii. In deze wijk wordt schattigheid ingezet als middel tot empowerment en zelfexpressie: door onderdompeling in een wereld van kinderlijke fantasie hoeft men zich niet te conformeren aan de heersende norm.