Familie bezig met creatieve kinderactiviteit
Doe het zelf

Creatieve kinderactiviteiten voor thuis

Doe het zelf activiteiten om kinderen spelenderwijs iets te leren

Het museum is t/m 1 juni gesloten, maar online bieden het Afrika Museum, Museum Volkenkunde, het Tropenmuseum en het Wereldmuseum een aantal creatieve activiteiten aan die kinderen spelenderwijs iets leren. Doe je mee?

1: Kleurplaat Sabi Suriname

Misschien heb je Sabi Suriname in Tropenmuseum Junior al bezocht en kun je er geen genoeg van krijgen? Of zou je graag willen gaan, maar omdat het nu nog even niet kan, kun je alvast voorpret beleven door de kleurplaten van Sabi Suriname te gebruiken. Zo leer je Harvey en zijn vrienden al kleurende kennen. 

2: Maak een amulet

Gezondheid is belangrijk voor iedereen op de wereld. Over hoe je gezond blijft of weer wordt, denkt niet iedereen hetzelfde. Het Nationaal Museum van Wereldculturen heeft voorwerpen uit verschillende gebieden die te maken hebben met gezond leven en beter worden. Amuletten kunnen hierbij een hulpmiddel zijn. Dit amulet met 'de hand van Fatima' beschermt de drager tegen kwade krachten. 

Amulet

3: Vouw een frangipani

Met deze frangipani waan je je in verre oorden. Zo kom je frangipani op het Indonesische eiland Bali veel tegen. Bijvoorbeeld in offermandjes. Het is een heerlijk geurende bloem die ook wel de tempelbloem wordt genoemd. 

Frangipani

4: Maak je eigen geluksdraak

Wat betekent een draak voor jou? Niet iedereen denkt hetzelfde over draken. In China geloven mensen dat draken geluk brengen. Ze zijn de heersers over regen, donder en bliksem en zorgen zo voor vruchtbaarheid. 

Geluksdraak

5: Maak je eigen koi karper

Overal ter wereld zijn er wel dagen waarbij het draait om vaders, moeders, jongens of meisjes. De Japanse kinderdag (Kodomo no hi) op 5 mei is een dag speciaal voor kinderen. Tijdens deze dag vieren de kinderen hun verjaardag, spelen kinderen spelletjes en zijn overal vliegende papieren of stoffen koi karpers te zien.

Koi karper

6: Maak je eigen lotusbloem

In veel culturen is de lotusbloem het symbool van reinheid omdat de bloem uit modderig water omhoog groeit richting de hemel. De lotusbloem zie je vaak terug bij afbeeldingen van goden uit het hindoeïsme, maar ook bij de Boeddha. 

Lotus

7: Maak een zentangle

Lijntje na lijntje teken je een weg naar ontspanning! Tijdens het maken van je zentangle gaat het niet om het resultaat, maar juist dat je je fantasie de vrije loop kan geven. Het werkt ontspannend en meditatief. 

Zentangle

8: Maak een liefdesbrief met kraaltjes

Je kunt een liefdesbrief schrijven, maar nog veel leuker is het om er één met kralen te maken, net als bij de Nguni en de Zulu in Zuid-Afrika. Meisjes maken daar een kralenbriefje voor de jongen waar ze verliefd op zijn. In zo'n briefje wordt met verschillende kleuren en vormen een boodschap overgebracht.

Liefdesbrief met kraaltjes

Inspiratie video's