Miso-soep lakwerk
Verwarmt je lijf en versterkt je ziel

Japanse miso-soep

Een lekkere warme kom miso-soep. Wat zit er in en hoe maak je het? 

Wat is miso-soep?

Een Japanse maaltijd is pas af met een kom warme miso-soep. En dan ook elke maaltijd: ontbijt, lunch, avondeten. Miso is een mengsel van gekookte sojabonen, gefermenteerde rijst en zout. Dat moet eerst een jaar lang fermenteren in een geglazuurde pot. Om er goede miso-soep van te maken, trek je eerst een bouillon van het schaafsel van gedroogde bonito, een soort kleine tonijn. Een flinke lepel miso erin en zachtjes roeren. Om geen temperatuur en smaak te laten ontsnappen serveren in een fijne lakwerk kom met een deksel. 

Hoe maak je het?

Een recept voor miso is niet ingewikkeld, maar het zijn juist de juiste ingrediënten en variaties waar je hem goed mee maakt. Kies voor een miso met een zelf van katsuobushi getrokken bouillon, met daarin stukjes aubergine zachtjes meegekookt, waarna er miso bij gaat (wel keurig in een zeefje toevoegen uiteraard). Afmaken met heel fijne ringetjes lente-ui. Er zijn nog wel variaties/toevoegingen mogelijk, maar de basis goed krijgen is uiteindelijk het belangrijkst.

Wil je meer weten over onderstaande objecten? Bekijk ze op onze collectiesite:

Model van keuken
Foto van twee vrouwen met katsuobushi
Doosje sojabonen
Kommen voor miso-soep