Tropenmuseum junior, Mijn opa de trekvogel, boek

Mijn opa de trekvogel

Tropen Junior

Foto- en verhalenboek

Bij de tentoonstelling ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior hoort het boek 'Mijn opa de trekvogel'. Een foto- en verhalenboek vol foto's, wetenswaardigheden, een mozaiekpuzzel en vooral een ontroerend verhaal over een Marokkaanse opa en zijn Amsterdamse kleinzoon Adam. 

Verhaal

In het boek reist de lezer met Adam en zijn opa naar Marokko. Reisbestemming zijn de plekken waar opa herinneringen heeft: de woestijn, de stad Fès en zijn bergdorp. Adam leert zo Marokko kennen en de trekvogel-geschiedenis van zijn opa. Adam leert ook zichzelf beter kennen, als Amsterdamse jongen in Marokko. Een aantrekkelijke mix van fictie en non-fictie, waar je ongemerkt veel van opsteekt over het Marokko waar hier zo weinig over bekend is.

Prijzen

Tropenmuseum Junior heeft naam gemaakt met goed geschreven en prachtig verzorgde boeken waarvan de verhalen zich afspelen in verschillende landen van de wereld, zoals Brazilië, India, China, Ghana en Iran. Drie van de boeken werden bekroond met een Zilveren Griffel.

ZieZo Marokko

Schrijfster Liesbet Ruben is ook als tentoonstellingsmaker verbonden aan het Tropenmuseum Junior en ZieZo MarokkoHet boek wordt gebruikt door de scholen die ZieZo Marokko bezoeken, maar kan ook zeker los van een tentoonstellingsbezoek gelezen worden. 

Neem een kijkje in het boek

Het boek is geschreven door Liesbet Ruben en wordt uitgegeven door Querido. Mijn opa de trekvogel is voor € 14,99 te koop in de museumwinkel, bij diverse boekhandels en via Bol.com

Eervolle vermelding

Het boek ‘Mijn opa de trekvogel’ heeft een eervolle vermelding gekregen bij de Jenny Smelik-IBBY prijs 2016. Het boek hoort bij de doe-tentoonstelling ZieZo Marokko in Tropenmuseum Junior en is geschreven door senior-medewerker Liesbet Ruben.

Uit het juryrapport: "Wederzijds begrip en empathie zijn voor Adam, zijn opa en hun omgeving vanzelfsprekend, waardoor diversiteit gestimuleerd wordt. De perceptie van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland wordt als natuurlijk en vanzelfsprekend voorgesteld. De identiteit van Adam en zijn opa wordt gethematiseerd zonder dat ze geproblematiseerd wordt. Er wordt integendeel benadrukt dat het waardig is om Marokkaans te zijn. Ook de waarde van het contact houden met elkaar wordt onderstreept."