Suikerfeest
Vaste activiteit

Feest! – Eid al Fitr (Suikerfeest)

Iedere dag wordt er wel ergens op de wereld feest gevierd. Niet iedereen viert dezelfde feesten maar feesten doen we allemaal! Wil je je voorbereiden op het onderwijsprogramma: Feest! Wereldwijd of zoek je inspiratie om met de klas een werelds feestje te bouwen? Hier vind je creatieve activiteiten, verhalen en feestvoorwerpen passend bij het feest Eid al Fitr (Suikerfeest). 

Eid al Fitr (Suikerfeest)

Tijdens Eid al-Fitr (het kleine feest) vieren moslims het einde van een bijzondere maand, de ramadan. De ramadan is een vastenmaand waarin je 30 dagen van zonsopgang tot zonsondergang niet eet of drinkt. Aan het einde van de ramadan is het drie dagen feest. Dan eet je samen met familie en vrienden veel lekker eten, vooral zoete hapjes. Eid al-Fitr wordt in Nederland daarom ook wel het Suikerfeest genoemd.

schrift

Kant-en-klare les volgen? Maak dan gebruik van deze les via LessonUp.

oogje

Bekijk de video van Zakhar (11 jaar) uit Irak, hij laat zien hoe voor hem de ramadan eruit ziet.

 

boek

Het Suikerfeest van Sami is een verhaal over de voetballende Sami die met zijn ouders naar familie in Marokko is om daar het Suikerfeest te vieren.

 

handje

Er zijn verschillende redenen om te vasten, bijvoorbeeld om extra na te denken over je geloof. Of om te voelen hoe het is om honger te hebben net als mensen die geen geld hebben om eten te kopen. Start met de hele klas een actie voor een goed doel. Bijvoorbeeld een inzamelingsactie van spullen of geld voor iemand die het nodig heeft, of help mensen die bijvoorbeeld geen boodschappen kunnen doen. Bekijk op deze website waar je dichtbij iets voor iemand kan doen.

 

schaar

30 dagen dat is een hele maand! Maak met alle leerlingen samen een slinger met 30 vlaggetjes. Laat iedere leerlingen voor iedere dag iets opschrijven. Dat kan zijn een mooie gedachte om bij stil te staan. Als jij zou vasten waar wil jij dan aan denken? Schrijf jouw wens op. Sta iedere dag bij een vlaggetje stil. Aan het eind van de 30e dag is het tijd om het Eid al Fitr te vieren. 

Bestek

Tijdens het Suikerfeest wordt er lekkere zoete thee gedronken en heerlijke hapjes gegeten. Maak ook zo’n heerlijk hapje, het recept vind je hieronder. Ben je klaar met bakken? Serveer ze op een dienblad met een feestelijke theepot en je allermooiste kopjes.

Theepot

Feest! Wereldwijd is onderdeel van Feest! Weet wat je viert, een landelijk initiatief van Museum Catharijneconvent in Utrecht. Meer informatie over Feest! lees je hier