Sabi Suriname
Tot en met 1 juli 2024

Sabi Suriname

Wereldmuseum Junior

Er gaat een wereld voor je open!

Interactief kindermuseum, ervarend en onderzoekend leren.

Er is een bijzondere ontdekking gedaan in Wereldmuseum Amsterdam! Op verdieping min 7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. In deze wereld vaart een boot en praten de voorwerpen. Ze vertellen over zichzelf en waar ze vandaan komen. In deze wereld kom je op een wonderlijke manier aan op Ons Erf. Daar wordt je muzikaal onthaald door het Suriname-team. Vanaf daar vertrek je naar Busi Kondre, Toko Ons Belang, Studio Dansi en Fesa Strati. Op al deze plekken ga je aan de slag in een proberi waarbij je kookt, danst, musiceert, grafeert of een feestelijke optocht maakt. Al doende ontdek je hoe Suriname met Nederland en de wereld is verbonden. In een feestelijke afsluiting komt alles en iedereen samen.

Sabi Suriname

Praktische informatie

  • Voor wie: groep 3 t/m 8 speciaal basisonderwijs en groepen uit het vso en praktijkonderwijs
  • Tijdsduur: 105 minuten
  • Tijdsblok: 09.30 tot 11.15 uur, 12.15 tot 14.00 uur 
  • Thema: Suriname, wereldoriëntatie, veelkleurig Nederland, muziek, dans, wereldvoedsel
  • Sluit o.a. aan bij: 
    • IPC: de wijde wereld, Nederland wordt Nederland, hier en nu, daar en toen
    • DaVinci: samen op de wereld, nieuwste tijd
  • Prijs:
    • € 150,- per klas (max. 20 leerlingen, incl. entree)
    • € 225,- per klas (max. 30 leerlingen, incl. entree)

Bereid je bezoek voor

Ben je van plan met je klas naar Wereldmuseum Amsterdam te komen? Bekijk alvast de praktische informatie om jullie bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Het bezoek

  • Kijk hier voor adres en bereikbaarheid.
  • De klas meldt zich uiterlijk een kwartier voor aanvang bij de portier van Wereldmuseum Amsterdam. 
  • De leerkracht heeft op school de klas ingedeeld in groepjes van maximaal 10 leerlingen.
  • De groepjes worden begeleid door een eigen Sabi Suriname mati.
  • De leerkracht(en) volgen elk een groepje en maken foto’s met een smartphone met een hiervoor ontwikkelde app. Deze zorgt voor een mooie visuele herinnering. Uitleg volgt ter plekke.
  • We rekenen erop dat de klas op school de LessonUp voorbereiding heeft gedaan. Mocht dit (deels) niet gelukt zijn, dan horen we dat graag meteen na binnenkomst.
  • Ouders kunnen niet mee in Sabi Suriname. Zij zijn welkom in Wereldmuseum Amsterdam en krijgen toegang tot alle tentoonstellingen. Behalve op maandag, want dan is Wereldmuseum Amsterdam gesloten. 

Lesmateriaal

Om je bezoek aan Sabi Suriname voor te bereiden, is online lesmateriaal ontwikkeld. De lessen kun je ook los van een bezoek gebruiken. Al denken (en hopen) wij dat je leerlingen dan ook graag de Wereld achter de Dingen van Suriname willen ontdekken.

Sabi Suriname

Lesmateriaal voor het basisonderwijs, groep 3 t/m 8

Met deze les leren leerlingen dat Surinamers voorouders in verschillende werelddelen hebben. Ze leren hoe dat zo gekomen is en wat Nederland daar voor rol in speelde. Hiermee leren zij ook dat als mensen zich verplaatsen er dingen zijn die meekomen, dingen die je loslaat en dingen die je kwijtraakt. Leerlingen ervaren dat voorwerpen uit hun eigen familie een verhaal hebben dat het voorwerp betekenis geeft. Voorwerpen kunnen iets vertellen over je eigen familiegeschiedenis.

De les voor het basisonderwijs bestaat uit vijf onderdelen. Is jouw school in het bezit van ipads/chromebooks e.d., maak hier dan gebruik van. De leerlingen openen in Google Chrome: lessonup.app. Alle lesopdrachten zijn echter ook zonder device uitvoerbaar. Behandel de opdrachten dan klassikaal.

De lessen vind je hieronder en op LessonUp. Neem van te voren het lesplan door en print de pdf’s van het familieweb en familieding.

Les 1: Dit weet ik

Wat weet ik? Een opdracht en een quiz om de voorkennis te testen.

Les 2: Wie zijn wij?

Wie zijn we? Het Sabi Suriname team stelt zich voor met hun familieweb. Leerlingen krijgen de opdracht hun familieweb te maken.

Les 3: Getekende geschiedenis

Getekende Geschiedenis. Na het zien van deze zandanimatie begrijp je de diversiteit van Surinamers met voorouders in verschillende werelddelen. Voor de ontdekkingen in de Wereld achter de Dingen moet dit filmpje bekeken zijn!

Les 4: Wat kwam mee?

Wat kwam mee? Wat kwam mee uit Afrika naar Suriname? Klassikale online opdracht.

Les 5: Dierbare dingen

Dierbaar familieding. De dierbare dingen van het Sabi Suriname team vertellen hun verhaal. Leerlingen krijgen de opdracht het verhaal van een voorwerp uit hun familie op te schrijven en te tekenen.

Programma op maat?

Heb je een groep die speciale aandacht nodig heeft? Bel voor een goede afstemming: 088 - 0042 840.

Over Wereldmuseum Junior

Wereldmuseum Junior is het kindermuseum van Wereldmuseum Amsterdam, speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar. Wereldmuseum Junior werd in 1975 opgericht en staat internationaal bekend om het aansprekende concept: zien, aanraken, beleven en doen. Als je binnenkomt, stap je in een andere wereld: een beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Kom en ervaar het zelf!

Reserveren? Kies uit een van de onderstaande programma's:
Niveau: groep 1 en 2
Niveau: groep 3 t/m 8
Tot en met 1 juli 2024
Tot en met 31 juli 2024
Vanaf 1 september 2024
U heeft gekozen voor het programma Feest! Wereldwijd voor groep 3 t/m 8. Wilt u aansluitend ook de dansworkshop Frevo boeken?
U heeft gekozen voor het programma Martial Arts. Maak een keuze tussen de 2 workshops.
Leerlingen jonger dan 6 jaar: 1 begeleider op 5 leerlingen; leerlingen ouder dan 6 jaar: 1 begeleider op 10 kinderen
Aan de hand van de gewenste aanvangstijd kijken we wat mogelijk is
Adres school
Naam contactpersoon
Betaalwijze
Heb je nog vragen of opmerkingen voor ons? We horen het graag!
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?
Blijf op de hoogte