Suriname - Basisonderwijs - Tropenmuseum Junior

Groep 3 t/m 8 | Sabi Suriname

Tropen Junior

Ontdek de Wereld achter de Dingen

Er is een bijzondere ontdekking gedaan in het Tropenmuseum. Op verdieping min 7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen.

Wat kun je verwachten?

In deze wereld vaart een boot en praten de voorwerpen. Ze vertellen over zichzelf en waar ze vandaan komen. In deze wereld komen de leerlingen op een wonderlijke manier aan op Ons Erf. Daar worden ze muzikaal onthaald door het Suriname-team. En vertrekken ze naar het binnenland, de toko, de feeststraat en de dans- en muziekstudio. Op al deze plekken gaan de leerlingen aan de slag in een ‘proberi’ waarbij ze koken, zingen, dansen, musiceren, graveren of een optocht maken. Al doende ontdekken ze hoe Suriname met Nederland en de wereld is verbonden. In een feestelijke afsluiting komt alles en iedereen samen.

Sabi Suriname

Voor wie: groep 3 t/m 8 en speciaal onderwijs
Tijdsduur: 105 minuten
Aanvang: 10.15 uur en 13.00 uur (meld je uiterlijk een kwartier voor aanvang)
Thema: Suriname, wereldoriëntatie, veelkleurig Nederland, muziek, dans, wereldvoedsel
Vak: geschiedenis, (wereld)burgerschap, maatschappijleer
Extra: Online lesmateriaal LessonUp
Prijs: € 150,- per klas (30 leerlingen, incl. entree) | € 275,- voor 2 samengevoegde klassen, van 1 school (60 leerlingen, incl. entree) |  € 150,- per klas uit het speciaal onderwijs (20 leerlingen, incl. entree)

Het bezoek

• Kijk hier voor adres en bereikbaarheid.
  • De klas meldt zich uiterlijk een kwartier voor aanvang bij de portier van het Tropenmuseum.
  • De leerkracht heeft op school de klas ingedeeld in groepjes van max 15 leerlingen.
  • De groepjes worden begeleid door een eigen Sabi Suriname mati.
  • De leerkracht(en) volgen elk een groepje en maken foto’s met een smartphone met een hiervoor ontwikkelde app. Deze zorgt voor een mooie visuele herinnering. Uitleg volgt ter plekke.
  • We rekenen erop dat de klas op school de LessonUp voorbereiding heeft gedaan. Mocht dit (deels) niet gelukt zijn, dan horen we dat graag meteen na binnenkomst.
  • Ouders gaan in Sabi Suriname ‘balkoneren’ en bezoeken vier kamers waarin een historisch Surinaams personage hen een verhaal vertelt.

Online lesmateriaal

Om je bezoek aan Sabi Suriname voor te bereiden, is online lesmateriaal ontwikkeld. De lessen kun je ook los van een bezoek gebruiken. Al denken (en hopen) wij dat je leerlingen dan ook graag in Tropenmuseum Junior de Wereld achter de Dingen van Suriname willen ontdekken.

Lesmateriaal voor het basisonderwijs, groep 3 t/m 8

Met deze les leren leerlingen dat Surinamers voorouders in verschillende werelddelen hebben. Ze leren hoe dat zo gekomen is en wat Nederland daar voor rol in speelde. Hiermee leren zij ook dat als mensen zich verplaatsen er dingen zijn die meekomen, dingen die je loslaat en dingen die je kwijtraakt. Leerlingen ervaren dat voorwerpen uit hun eigen familie een verhaal hebben dat het voorwerp betekenis geeft. Voorwerpen kunnen iets vertellen over je eigen familiegeschiedenis.

De les voor het basisonderwijs bestaat uit vijf onderdelen:

1. Wat weet ik? Een opdracht en een quiz om de voorkennis te testen.
  2. Wie zijn we? Het Sabi Suriname team stelt zich voor met hun familieweb. Leerlingen krijgen de opdracht hun famlieweb te maken.
  3. Getekende Geschiedenis. Na het zien van deze zandanimatie begrijp je de diversiteit van Surinamers met voorouders in verschillende werelddelen. Voor de ontdekkingen in de Wereld achter de Dingen moet dit filmpje bekeken zijn!
  4. Wat kwam mee? Wat kwam mee uit Afrika naar Suriname? Klassikale online opdracht.
  5. Dierbaar familieding. De dierbare dingen van het Sabi Suriname team vertellen hun verhaal. Leerlingen krijgen de opdracht het verhaal van een voorwerp uit hun familie op te schrijven en te tekenen.

Is jouw school in het bezit van ipads/chromebooks e.d., maak hier dan gebruik van. De leerlingen openen in Google Chrome: lessonup.app. Alle lesopdrachten zijn echter ook zonder device uitvoerbaar. Behandel de opdrachten dan klassikaal.

Deze les vind je op LessonUp. Neem van te voren het lesplan door en print de pdf’s van het familieweb en familieding.

Sabi Suriname

Sluit o.a. aan bij

• Blink: Hallo Wereld!; Wereldrestaurant
  • IPC: Andere plaatsen, een ander leven; Vakantie!; Onze wereld
  • DaVinci: Nieuwste tijd; Nieuwe tijd

Programma op maat?

Heb je een groep die speciale aandacht nodig heeft?
Neem contact op voor maatwerk: 088 - 0042 840

Over Tropenmuseum Junior

Tropenmuseum junior is het kindermuseum van het Tropenmuseum, speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar. Tropenmuseum Junior werd in 1975 opgericht en staat internationaal bekend om het aansprekende concept: zien, aanraken, beleven en doen. Als je binnenkomt, stap je in een andere wereld: een beleving waarbij alle zintuigen worden geprikkeld. Kom en ervaar het zelf!

Vraag een programma aan voor het schooljaar 2019-2020:
1 begeleider op 6 leerlingen
Adres school
Naam contactpersoon
De lesmethode die onze school gebruikt is:
Betaalwijze
Heb je nog vragen of opmerkingen voor ons? We horen het graag!
Hoe bent u bij ons terecht gekomen?