Cadeau-Hoezo
Persbericht:

Binnenkort: nieuwe expo | Cadeau, hoezo? Kom geven beleven

Cadeau, hoezo? Kom geven beleven pakt je in 

Laat je inpakken in de familietentoonstelling Cadeau, hoezo? Kom geven beleven. Stap in het Tropenmuseum in de enorme, instagrammable installatie van furoshiki (Japans inpakdoek) en kom meer te weten over hoe en waarom we wereldwijd cadeaus geven. Want geven doen we allemaal, maar ook allemaal net even anders. Van sieraden aan baby’s, goud en geld aan een Turks bruidspaar, bijzondere poppen aan koningin Juliana tot cadeaus aan overledenen, offers aan goden en een stoomschip aan Japan. Bezoek Cadeau, hoezo? zodra Tropenmuseum Amsterdam weer open is.

Doe-tentoonstelling voor de hele familie

Er is van alles te doen in Cadeau, hoezo? Bedenk een top drie van cadeaus voor een verjaardags-verlanglijst van iemand anders; bijvoorbeeld je beste vriend(in), broer, opa of oma. Open de laatjes en deuren van een cadeau-inpaktafel en ontdek allerlei weetjes over hoe je cadeaus geeft. Doe mee aan een interactief onderzoek over het geven en ontvangen van persoonlijke cadeaus. Help offers voor te bereiden door de juiste voorwerpen bij elkaar te zoeken. Maak een ontwerp voor een pop die laat zien van welke groep jij deel uitmaakt en zet het ontwerp in de kast met de vele poppen die aan Koningin Juliana zijn gegeven. En stap in een megagroot cadeau dat als furoshiki is vormgegeven door Musubi, dé producent van de Japanse inpakdoeken die ook te koop zijn in de cadeau-minded museumwinkel van het Tropenmuseum. In deze kleurrijke, instagrammable installatie word je zélf een cadeau. 

Sieraden voor baby’s, goud en geld voor bruidspaar

Bewonder de vele cadeaus in Cadeau, hoezo? Van mooi en bijzonder tot lelijk en gewoontjes. Sieraden die ter bescherming aan pasgeboren baby’s worden gegeven. Cadeaus die meisjes in Latijns-Amerika voor hun vijftiende verjaardag krijgen, omdat ze vanaf die leeftijd als vrouw worden beschouwd. Een indrukwekkende koker met kalk voor het kauwen van oppeppende betelnoten die jongens die oud genoeg zijn om als man mee te tellen krijgen bij de Sepik-volken in Papoea-Nieuw-Guinea. Bij Turkse bruiloften krijgt het bruidspaar vaak gouden sieraden en soms wordt er geld gespeld op speciale linten die over hun schouders hangen. Een trouwjurk en -pak behangen met geld zijn te zien in de expo. 

Offers aan voorouders, 600 poppen voor Juliana, een stoomschip voor Japan

Cadeaus zijn ook symbolen van verbondenheid en dankbaarheid. In de Chinese cultuur is het vereren van overleden voorouders door middel van offers al eeuwenlang van groot belang. Een compleet, recent geschonken Chinees-Indonesisch voorouderaltaar, dat hiervoor werd gebruikt, maakt zijn ‘debuut’ in de tentoonstelling. Ook zijn er in de expo spectaculaire geschenken te bewonderen die aan Nederland en het Koninklijk Huis zijn gegeven. Waaronder een samoeraiwapenrusting die Japan aan Nederland gaf, nadat Japan een stoomschip van Nederland had gekregen. Toen zij koningin was ontving Juliana in haar leven meer dan 600 poppen, waaronder een vrouwenpop met baby in kleding van het Maori-volk en poppen uit Curaçao. Zij kreeg deze cadeau als zij op bezoek was bij gemeenschappen in Nederland en in andere landen. Een deel van deze poppencollectie is te zien in Cadeau, hoezo? 

 

------------------------------------------------------

noot voor redactie – niet ter publicatie 
Voor meer informatie en/of interviewaanvragen neem contact op met persvoorlichting, Sze Man Ho: szeman.ho@wereldculturen.nl of tel: 06-53142695. 
Voor beeld: kijk op tropenmuseum.nl onder pers. Beeld is downloadbaar en vrij van rechten mits naamsvermelding TM en context expositie Cadeau, hoezo? 
 

Persfoto's

Cadeau-Hoezo
Tropenmuseum Campagnebeeld Cadeau, hoezo?
pop-nieuw-zeeland
Pop met kind, in kleding van het Maori-volk; Nieuw-Zeeland; 1909-1953; Bruikleen Koninklijke Verzamelingen, Den Haag_PO-0115_02
Namaakmango, Museum Rietberg Zürich, schenking Alfreda Murck, 2011.460
Namaakmango, Museum Rietberg Zürich, schenking Alfreda Murck, 2011.460