Vrijheidsontbijt
Persbericht:

Vrijheidsontbijt

Hoe ervaar jij vrijheid?

Hoe smaakt, ruikt, voelt en klinkt vrijheid? Op zaterdag 5 mei organiseert het Tropenmuseum een Vrijheidsontbijt. Lina Issa, kunstenaar uit Libanon, gaat samen met een bijzondere groep performers in gesprek met de deelnemers aan het ontbijt. Zij laten je deze thema’s op persoonlijke en artistieke manier beleven om samen te ontdekken wat de belichaming van vrijheid voor iedereen is.

Betekenissen van vrijheid

In deze tijd waar landsgrenzen zowel vervagen als zichtbaar worden, culturen vermengen en machtsverhoudingen verschuiven, onderzoekt het Tropenmuseum de betekenissen van vrijheid. Hoe werkt de strijd voor vrijheid en gelijkheid vandaag door en welke vormen kent deze universele strijd? Het Tropenmuseum wil alle zintuigen op scherp zetten tijdens dit ontbijt door theatermakers, muzikanten, acteurs en een conservator bij elkaar te brengen.  

Lina Issa

Performancekunstenaar Lina Issa (Libanon, 1981) legt in haar werk de focus op thema’s als identiteit, de herinnering van het lichaam, de ‘ander’, displacement en empathie. Voor het Vrijheidsontbijt heeft zij een programma vormgegeven over strijd naar vrijheid vanuit verschillende perspectieven. Issa wil door middel van kunst en gezamenlijk eten onze zintuigen op scherp zetten en ervaringen uitwisselen over ieders zoektocht naar bevrijding.

Orkater/Sir Duke

Deelnemers aan het ontbijt krijgen een voorproefje van de muzikale en ritmische theaterdocumentaire van Orkater/Sir Duke die op 18 mei in premiere gaat. Aan tafel zitten muzikant en acteur Gery Mendes, toneelschrijfster Esther Duysker, performancekunstenaar/danser Fazle Shairmahomed en theatermaker Agnes Matthews. De theaterdocumentaire Hatta & de Kom brengt de vergeten verhalen van twee overzeese verzetsstrijders tot leven. Met Caribische klanken en de mysterieuze sound van Indonesië neemt Orkater/Sir Duke het publiek mee op reis naar het vooroorlogse koloniale Holland, waarin de Surinaamse Anton de Kom en de Indonesische Mohammed Hatta strijden voor zelfstandigheid van hun land. Tijdens een verblijf in Nederland in de jaren twintig kruisen zij elkaars pad. Die ontmoeting brengt hen tot een gezamenlijk gedachtegoed dat een bron van inspiratie bleek voor het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.Ook Martin Berger, mede-curator van ‘Heden van het slavernijverleden’ schuift aan. Hij spreekt over zijn ervaringen bij het maken van deze expositie en reflecteert over vrijheid en zijn familiegeschiedenis naar aanleiding van die ervaringen.