Tropenmuseum, entreegebied, balie, veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Via e-mail en telefoon bereiken ons diverse vragen over het Tropenmuseum. De meest gestelde vragen en de antwoorden daarop vind je hieronder. Als je vraag hier niet tussen staat, kun je hem stellen via het contactformulier.

Mag ik mijn tas meenemen in het museum?

Tassen kleiner dan A4-formaat mag je meenemen in het museum. Grotere tassen zijn in het museum niet toegestaan in verband met de veiligheid van de objecten. Bij de garderobe zijn kluisjes beschikbaar voor € 0,50.

Wat zijn de openingstijden van het Tropenmuseum?

Het Tropenmuseum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. En ook op maandag tijdens feestdagen en schoolvakanties van 10.00 tot 17.00 uur. 

Kijk voor meer informatie bij openingstijden en entreeprijzen

Welke tentoonstellingen zijn er op dit moment?

Een overzicht van de actuele (en komende) tentoonstellingen vindt u in de tentoonstellingsagenda.

Kan ik in de buurt parkeren?

Naast het museum kunt je tegen betaling parkeren bij Mobypark. Gezien het beperkte aantal beschikbare parkeerplaatsen raden wij je aan om te reizen met het openbaar vervoer. Zie de routebeschrijving.

Voor invaliden zijn twee parkeerplaatsen beschikbaar op het parkeerterrein van het naastgelegen Amsterdam Tropen Hotel. Je kunt op vertoon van je invalidekaart gebruik maken van deze parkeerplaatsen. Reserveren is niet nodig.

Mag ik fotograferen in het Tropenmuseum?

Fotograferen in het Tropenmuseum is toegestaan, ook met flits, maar uitsluitend zonder gebruik van statief en/of selfiestick. 

Wil je als (pers)fotograaf toch graag een statief gebruiken, dan is dat bij uitzondering op aanvraag mogelijk. Stuur dan een e-mail aan info@tropenmuseum.nl.

Is het Tropenmuseum toegankelijk per rolstoel of scootmobiel?

Het museumgebouw is toegankelijk voor bezoekers die gebruikmaken van een rolstoel of een rollator. Er zijn geen drempels en de lift brengt je naar alle verdiepingen. Het is helaas niet mogelijk het museum te bezoeken in uw scootmobiel, maar het museum heeft voor je bezoek enkele rolstoelen ter beschikking. Als je niet in de gelegenheid bent om het museum zelfstandig te bezoeken, bieden wij graag de toegang voor 1 begeleider aan.

Lees meer over de de toegankelijkheid van het Tropenmuseum.

Mag ik mijn hond meenemen naar het Tropenmuseum?

Het meenemen van honden en overige (huis)dieren is niet toegestaan in het museum, met uitzondering van een assistentie-hond (SOHO-hond) of blindengeleidehond.

Worden er rondleidingen gegeven in het museum?

Het Tropenmuseum biedt regelmatig rondleidingen aan. Houd de activiteiten in de gaten voor het aanbod.

Je kunt ook zelf een groepsrondleiding boeken of een groepsbijeenkomst organiseren in het Tropenmuseum. Kijk hiervoor bij Bedrijfsuitjes.

Hoe kom ik aan persinformatie?

Persberichten en beeldmateriaal staan op de Persinformatie-pagina. Voor overige persvragen kun je contact met ons opnemen via pers@tropenmuseum.nl

Kan ik voorwerpen van het Tropenmuseum digitaal bekijken?

Op Collectie-online kun je de collecties (voorwerpen en foto's) van het Tropenmuseum raadplegen. Op deze pagina kun je ook zoeken naar informatie over personen, instellingen, tentoonstellingen, literatuur en gebeurtenissen met betrekking tot het Tropenmuseum.

Ik wil graag werken of stage lopen bij het Tropenmuseum, waar vind ik de vacatures?

Wanneer er vacatures zijn bij het Tropenmuseum vind je die op de Vacatures-pagina.

Hoe blijf ik op de hoogte van activiteiten in het Tropenmuseum?

Al onze activiteiten staan op onze activiteitenpagina op onze site. Ook vind je op de website een overzicht van de tentoonstellingen die op dit moment te zien zijn in het museum.

Wil je automatisch op de hoogte gebracht worden van tentoonstellingen en activiteiten? Meld je dan aan voor de maandelijkse digitale nieuwsbrief.

Welke voordelen krijg ik als 'Vriend van het Tropenmuseum?

Als vriend van het Tropenmuseum ben je welkom bij feestelijke openingen en speciale Vriendenevenementen. Uw Vriendenpas biedt gratis toegang tot het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde in Leiden en het Afrika Museum in Berg en Dal.

Meer informatie over Vrienden van het Tropenmuseum

Ik wil graag een object of foto verkopen of schenken aan het Tropenmuseum, hoe pak ik dit aan?

E-mail het beeldmateriaal met zoveel mogelijk aanvullende informatie over het object naar info@tropenmuseum.nl.

Ik heb een bijzonder object in mijn bezit, kan ik dit bij het Tropenmuseum laten taxeren?

Het Tropenmuseum taxeert geen objecten. 

Kan ik bij het Tropenmuseum terecht voor vaccinaties, medicijnen of medisch advies over tropische landen?

Het Tropenmuseum verzorgt geen vaccinaties en geeft ook geen medisch advies over vaccinaties. Je kunt hiervoor terecht bij:

Kan ik bij het Tropenmuseum terecht voor genealogisch onderzoek?

Het Tropenmuseum doet geen genealogisch onderzoek. Je kunt daarvoor terecht bij:

Welke algemene voorwaarden gelden als ik afbeeldingen bestel uit de collectiedatabase?

  • De afbeeldingen worden geleverd als Tiff bestand, maximaal 4288x2848 pixels. In RGB levert dit een bestand van ca. 35 Mb, in Grayscale 11,6 Mb. Op 300 dpi is hiervan een afdruk mogelijk van 36 x 24 cm.
  • Door betaling geef je aan akkoord te gaan met deze leveringsvoorwaarden.
  • Levering van de afbeeldingen zal plaatsvinden binnen 2 weken na de ontvangst van de betaling, tenzij anders is overeengekomen.
  • Voor gebruik in een publicatie moet vooraf toestemming worden gegeven door de Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Afhankelijk van oplage en formaat wordt een prijs voor eenmalig gebruiksrecht vastgesteld en overeengekomen. De leverancier ontvang 1 bewijsexemplaar van deze publicatie. Bij herdruk moet opnieuw toestemming verstrekt worden, tegen het dan geldende tarief.
  • De volgende bronvermelding dient bij alle gebruik gehanteerd te worden: " Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen. Coll.nr. ..."