Wrijver
Welke voorwerpen horen hierbij?

Sambal

Het is niet meer weg te denken in ieders keukenkastje: sambal. Maar welke voorwerpen gebruik je om sambal te maken?

Vers gemaakte sambal is een onontbeerlijk bijgerecht in de Indonesische en Maleisische keuken. Sambal wordt gemaakt van fijngewreven rode lombok of de veel scherpere rawit pepers en kruiden. Er bestaan allerlei varianten sambal, rauw of gebakken, zoet of zuur en meer of minder scherp. Met een wrijver (ulekan) worden ze fijn gewreven in een platte schaal (cobek). Portugezen namen de rode Spaanse pepers uit Brazilië mee naar hun koloniën in Azië en die kwamen zo terecht in Malakka, Ambon en Oost-Timor. In onze collectie zitten sambal schalen en wrijvers uit verschillende delen van Indonesië. 

Hoe maak je Sambal Tomat?

Wat heb je nodig?

  • 5 Spaanse pepers/lombok (als je liever niet al te heet eet, haal dan eerst de zaadlijsten en zaadjes eruit)
  • 4 lombok rawit (kleine Spaanse pepertjes, als je van echt enrom heet houdt, anders weglaten)
  • 4 ronde rode sjalotjes of 2 gewone sjalotjes
  • 3 teentjes verse knoflook
  • Half dobbelsteentje gebakken trassi
  • Wat zeezout korrels
  • Snufje suiker
  • Snufje witte peper poeder
  • 100 - 200 gram cherrytomaatjes

Volg de stappen voor heerlijke Sambal Tomat:

  • Snij de lombok, uien en knoflook fijn en wrijf deze op de cowek (de vijzel) met de ulekan of munthu (wrijver) fijn. Zeezout korrels werkt dan als schuurmiddel en helpt bij het wrijven.
  • Voeg vervolgens de witte peperpoeder, suiker en de trassi toe. Nu wordt het een pasta.
  • Voeg hieraan de gehalveerde tomaatjes toe en wrijf dit verder samen. Hoe meer tomaat, hoe minder scherp het wordt. Dit is sterk en uitgesproken van smaak. Mocht je dat niet prettig vinden, dan kun je de pasta ook eerst aanbraden op laag vuur in wat plantaardige olie (niet in olijfolie) tot het geheel geurig ruikt.
  • Voeg de gehalveerde tomaten toe en stooft dit tot het geheel een papje is geworden. Desgewenst kun je dat ook weer fijnwrijven.

Dit gerecht is een paar dagen in de ijskast houdbaar. 

Wil je meer weten over onderstaande objecten die worden gebruikt bij het maken van sambal?

Bekijk ze op onze collectiesite:
Wrijver uit Sumatra
Foto van Spaanse pepers in Indonesië
Wrijver met drakenkop