Docentendag
18 november 2022

Docentenmiddag trans-Atlantisch Slavernijverleden

Docentenmiddag trans-Atlantisch Slavernijverleden

Op vrijdag 18 november organiseren het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) en het Tropenmuseum, in samenwerking met de partners uit het Educatienetwerk Slavernijverleden* een inspirerende gratis studiemiddag voor docenten en leerkrachten uit het primair- en voortgezet onderwijs rondom het Nederlands trans-Atlantische slavernijverleden.

Tijdens deze studiemiddag spijker je je kennis bij met een minicollege over het koloniale systeem achter het slavernijverleden. Er verschillende actieve workshops, waarin je lesmateriaal en praktische tips meekrijgt over hoe je het slavernijverleden kunt behandelen in de klas. Na afloop van het programma is er kans om na te praten tijdens een gezellige borrel in Café Louie Louie.

Locatie
Het Tropenmuseum, Linnaeusstraat 2

Datum
18 november

Programma

  • Inloop: 13.00 – 13.30 

  • Start programma: 13.30 

  • Start workshoprondes 

  • Einde programma: 17.00 

  • Start Borrel: 17.00

Er zijn 2 rondes van 45 minuten waarin docenten twee van de onderstaande programma’s volgen: 

  • Bezoek aan Onze koloniale erfenis met actieve werkvormen  
    Hoe heeft het verleden invloed op ons leven? Waar komt racisme vandaan? In een kort bezoek aan de nieuwe vaste opstelling Onze koloniale erfenis leer je meer over het slavernijverleden krijg je handvatten om deze geschiedenis aan de belevingswereld van leerlingen in het voortgezet onderwijs te koppelen. Je hoort bijzondere verhalen van mensen die zich verzet hebben tegen kolonialisme en slavernij. 
     

  • Jouw visie op de koloniale tijd en het slavernijverleden, de methode en de klas  
    Workshop door voortgezet onderwijsdocent en educatief ontwikkelaar Naomi Nagtegaal. Je gaat met elkaar het gesprek aan en gaat aan de slag met jouw persoonlijke visie op de koloniale tijd, de lesmethode die je gebruikt en de leerlingen die je lesgeeft over deze onderwerpen. Tijdens deze workshop krijg je meer inzicht in jouw sterke en zwakke punten als het gaat om lesgeven over het kolonialisme en het slavernijverleden.   
     

  • Lessen uit de Slavernij-tentoonstelling in het Rijksmuseum
    Workshop door senior educator bij het Rijksmuseum Frederique van Reij. In 2021 opende het Rijksmuseum een tentoonstelling over het Nederlandse slavernijverleden. Aan de hand van 10 persoonlijke en waargebeurde verhalen maakte de bezoeker kennis met deze geschiedenis. Frederique van Reij was nauw betrokken bij de totstandkoming van de tentoonstelling. Zij laat in deze workshop zien hoe het vertellen van verhalen ook centraal stond in de educatieve producten en programmering. Ze geeft tips voor het voeren van een gesprek over dit thema. Tijdens de workshop gaan we ook in op het product dat werd ontwikkeld voor de leeftijd 8-14 jaar. 

  • Bezoek aan Sabi Suriname met proberi 
    Er is een bijzondere ontdekking gedaan in het Tropenmuseum! Op verdieping min 7 in het Surinamedepot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Je wordt hier muzikaal onthaald door het Suriname-team. In een kort bezoek krijg je inzicht in het educatief programma voor het primair onderwijs en hoor je bijzondere verhalen over het slavernijverleden. Ook ga je zelf aan de slag in een proberi!  

  • Lezing van Wayne Modest- inhoudelijk directeur Nationaal Museum van Wereldculturen 
    Wayne Modest verbindt in een inhoudelijke lezing de trans-Atlantische slavernij met het koloniale systeem. 

Aanmelden
Aanmelden is verplicht en kan door een mail te sturen naar: b.vanderdrift@ninsee.nl met vermelding van de naam van de onderwijsinstelling waar je werkzaam bent. Wegens beperkte capaciteit is het raadzaam om zo vroeg mogelijk aan te melden.

*Het Educatienetwerk Slavernijverleden bestaat uit het NiNsee, Amsterdam Museum, het Tropenmuseum, het Scheepvaartmuseum, Stadsarchief Amsterdam en het Rijksmuseum.