Wie zijn wij
6 juni 2016

Evementenreeks Wie zijn wij

Wat betekent het om Nederlander te zijn en wie bepaalt dat?

Sinds 11 september 2001 is de discussie over wie wij zijn, multiculturaliteit en de toekomst van Nederland in een globaliserende wereld urgenter geworden en gepolariseerd. 

Ook culturele instellingen en musea proberen in te spelen op deze ontwikkelingen maar in hoeverre hebben zij invloed op de huidige beeldvorming en discoursen in de samenleving? Er waait een hernieuwde wind door het land die aanspoort het migratieverleden via een kritische, dekoloniale en intersectionele lens te integreren in ons nationale verleden en bespreekbaar te maken. In deze discussie staat de vraag wie zijn wij centraal. Door de deuren te openen voor nieuwe publieken, makers en perspectieven herziet het museum haar eigen koloniale geschiedenis, collectie en toekomst. De evenementenserie Wie zijn Wij maakt onderwerpen zoals Nederlands Burgerschap bespreekbaar.

Afgelopen evenementen

Boeklancering White Innocence | 27 mei 2016

Wie zijn Wij trapte in mei 2016 af met de boeklancering van White Innocence van de gevierde academicus Gloria Wekker. Het boek White Innocence dat op deze avond werd gepresenteerd, onderzoekt de manieren waarop het koloniale verleden nog steeds doorwerkt in het heden, in de manieren waarop wij onszelf en anderen definiëren. Met aansluitend een avondvullend programma waar kunstenaars, muzikanten en academici als Quinsy Gario, Isabel Hoving, Markus Balkenhol, Susan Legêne, Seada Nourhussen, Wayne Modest, Charl Landvreugd en Nancy Jouwe hun visie op het concept Wie zijn Wij? gaven. 

Mocro | 6 april 2016

Samen met artiesten, activisten en smaakmakers onderzochten we tijdens Mocro? de invloed van Marokkaanse identiteit op populaire cultuur in Nederland. Hoe vertegenwoordigt ‘mocro’ een complex concept van Nederlands burgerschap?

Met het event Mocro? zoomden we dieper in op hoe een nieuwe generatie rappers, kunstenaars, activisten en tastemakers de Marokkaanse, Islamitisch-Nederlandse identiteit vormgeeft en uitdraagt. Het concept van ‘mocro’ heeft langzaam maar zeker een reputatie gekregen in mainstream media en straatcultuur. Het brengt een combinatie van coolness, culturele identiteit en creativiteit samen en representeert een steeds groter wordende invloed van een nieuwe generatie Marokkaanse Nederlanders maar in hoeverre draagt het bij aan enige vorm van agency van een nieuwe generatie? Aan de hand van visuele columns van onderstaande sprekers en onder leiding van Saul van Stapele als moderator, werd er inzicht gegeven in hun ervaring van de Islamitisch-Nederlandse identiteit,

SJAAK - rapper uit Amsterdam-Oost, Souf Kinani - managing editor bij Noisey, Ome Omar - rapper, schrijver én leraar Nederlands, Malique Mohamud - editor hiphopcultuur bij De Correspondent en Khadija Al Mourabit - filosofe en feminist uit Amsterdam-Noord.

Wie zijn Wij wordt georganiseerd door het Research Center for Material Culture – het onderzoeksinstituut van het Tropenmuseum, Afrika Museum en Museum Volkenkunde.