campagnebeeld
Vanaf 9 maart 2019

Heartbreak Hotel | Erkenning en herkenning

Ken jij het gevoel van een gebroken hart?

Het Tropenmuseum verandert op 9 & 10 maart in een Heartbreak Hotel en biedt aandacht, warmte en een luisterend oor.

zaterdag 9 maart | Erkenning & Herkenning

Iedereen viert de liefde, maar wie heeft aandacht voor gebroken harten? Wie schamper spreekt over liefdesverdriet moet weten dat verdriet na een liefdesbreuk in alles lijkt op een lichte depressie. Hoe werkt dat eigenlijk: rouwen om iemand die er nog is? Buiten Nederland gaan mensen daar heel verschillend mee om en leeft meer het besef dat delen helpt. Ongeloof, verdriet, verslagenheid, woede, wraak en weer opkrabbelen...Het Tropenmuseum verandert op 9 en 10 maart in een Heartbreak Hotel en biedt aandacht, warmte en een luisterend oor. Op zaterdag 9 maart ligt de focus op herkenning en erkenning. 

Bekijk het Heartbreak Hotel-programma van zondag 10 maart.

Doorlopend

De Wieg – Aandacht voor lichaam en ziel
Check in voor een moment van persoonlijke aandacht verzorgd door kunstenaars Lina Issa & Agnes Matthews en een team van tien performers. Alles wat je voelt mag er zijn, ze zijn er om het even samen te dragen en je met woorden te strelen.
Laat je in een hangmat zachtjes wiegen tussen liefde en verlies, en luister samen met een van de performers naar jouw gebroken hart. Neem mee wat jij nu in jouw rouwproces nodig hebt.  
ieder half uur 10.30 - 15.00 uur

Kokoro Tomodachi                      
Verdrietig of alleen? Dierbare dingen geven tastbare troost. Daarom maakt ontwerper Bas Kosters Kokoro Tomodachi ‘hartenvrienden’, als een herinnering aan degene die ons aan het hart gaan. Liever zelf doen? Maak een harten button die je bij je draagt tijdens nieuwe avonturen.
11.00 – 16.00 uur

Metropolis
Deze aflevering van Metropolis over Liefdesverdriet laat zien dat je liefdesverdriet kan oplossen met het slachten van een haan (Burkina Faso) of het nemen van een dodelijke pastille d’ amor (Nicaraqua). Lekker onderuit terwijl je internationale inspiratie opdoet.
10.00 - 17.00 uur
 

Workshop | Kapot

Chocolade en design workshop Tony Chocolonely: van bitter naar zoet
De alom bekende remedie tegen liefdesverdriet is toch wel chocolade. Welke herinneringen roepen zoete en bittere smaken bij jou op? Hoe ziet jouw Heartbreak reep er vervolgens uit? Ontwerp hem samen met Marjolijn Stappers en Vos Broekema volgens de tips & tricks van het Tony Chocolonely team. En wie weet… wordt jouw ontwerp straks wel in productie genomen.
12.30 – 14.00 uur  

Talk | Hoe verloopt het rouwproces..

Eerste hulp bij relatiepijn 
Psycholoog Jean-Pierre van de Ven is psycholoog en heeft een praktijk voor relatietherapie. Dagelijks ziet hij in zijn praktijk stellen die worstelen met de (on)eindigheid van hun relatie. Jean-Pierre schreef de boeken Geluk in de liefde, Doen jullie het nog? en Waarom luister je niet? Tijdens deze sessie gaat hij in op de oorzaken van liefdesverdriet, dat vaak op een echte depressie kan lijken. Stel jouw brandende vragen tijdens dit open spreekuur.
11.00 - 12.00 uur

Love sick in Cool Japan 
In Japan kampt een jonge generatie met ernstige liefdestragiek. Waar komt dit vandaan? Wat hebben we aan hun creatieve antwoorden? Duik mee in de culturele oorzaken en oplossingen van afscheidsrituelen, knuffelkussens tot zwelgen met poëzie en anime met Roberto Luis Martins, Daan Kok en Rik Herder.
12.30 - 13.30 uur    

Waarom doet liefdesverdriet zo’n pijn? 
Jan Drost, liefdesfilosoof en bekend van het boek Als de liefde voorbij is vertelt welke fasen van rouw op je af komen en hoe  hiermee om te gaan.
14.00 - 15.00 uur    

Modern love & break ups  
Hoe zit het met liefdesverdriet in tijden van Insta stories? Stand up comedian Lucinda Sedoc neemt je mee op haar Heartbreak reis. 
Van uitmaken per What’s app, ghosten tot Hurtbae. Met quiz over over break ups van nu.
14.30 - 15.30 uur    

Hotel Hartzeer
Bezoek Hotel Hartzeer van schrijvers Susan Smit & Marion Pauw. Advies en ontboezemingen, voor bij een eerste blauwtje tot echtscheiding. De twee ervaringsexperts gingen zelf op onderzoek uit en schreven er een boek over. Peil de diepte van jouw hart en hoor wat liefdesverdriet nog meer kan opleveren.
15.30 - 16.30 uur 

Storytelling & muziek | met Anastasis Sarakatsonos 
Hoe repareer je een hart? Van het verliezen van je eerste liefde tot het ontstaan van verhalen van 1001 nacht. Storyteller & specialist volksmuziek Anastasis Sarakatsonos verzamelt verhalen uit het Midden-Oosten, de Balkan en Griekenland en voegt zijn persoonlijke verhaal toe. 
15.30 - 16.30 uur     

Rondleiding

Liefdes- & verdriet-tour
Museumrondleiders Anna en Bastiaan geven tours door de collectie van het Tropenmuseum. Welke dramatische liefdesverhalen kom je tegen en wat kun je hier van opsteken? Van tranenvanger naar voorbije liefdesballades van de Egyptische Umm Kulthum, naar liefdeskruiden en boeddhistische tips bij het altaar. Interactieve rondleiding over liefde en nostalgie, verdriet en rouw wereldwijd. 
11.00 - 12.00 uur | 13.00 - 14.00  uur | 15.00 - 16.00 uur