Heden van het slavernijverleden, tentoonstelling in het Tropenmuseum
Vaste tentoonstelling

Heden van het slavernijverleden

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.

Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden.

In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn hier voorbeelden van. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.

In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van slaafgemaakten en hun nazaten centraal stelt. 

In videoportretten delen vier sleutelfiguren in het actuele debat - Gloria Wekker, Karwan Fatah-Black, Amade M'charek en Marian Markelo - hun perspectief op verschillende nalatenschappen van slavernij. Hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet daartegen, boeken uit The Black Archives, foto's van protesten in de jaren '70 tot nu dragen bij aan ontdekking en bewustwording van dit thema.

Vanaf 2021

In 2021 volgt onze nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over het koloniaal- en slavernijverleden. Daarvoor verzamelen wij zo veel mogelijk informatie, standpunten en kritiek. Wil je bijdragen aan deze nieuwe tentoonstelling? Laat je boodschap achter in de tentoonstelling of op social media @tropenmuseum met #slavernij.

De tentoonstelling Heden van het slavernijverleden is tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij, het programma Creatief Europa van de Europese Unie en het Mondriaan Fonds. De illustratie in het campagnebeeld is gemaakt door Brian Elstak.

Ontdek meer

Tropenmuseum, tentoonstelling, Aleppo
Afgelopen

Aleppo

Een stad die de afgelopen jaren vrijwel continu in het nieuws was vanwege het conflict dat zich daar afspeelt.
Link
Tropenmuseum, Body Art, tentoonstelling
Nu te zien

Body Art

Body Art is een tentoonstelling over lichaamsversieringen met de centrale vraag: waarom doen mensen dit?
Link
Fashion Cities Africa - Manthe Ribane door Chris Saunders
Nu te zien

Fashion Cities Africa

Bekijk de modescenes uit Afrikaanse steden door de ogen van 15 lokale experts.
Link