Mekka
Te zien vanaf 15 februari 2019

Verlangen naar Mekka

Verwacht: Verlangen naar Mekka

Aan de hand van persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling je mee naar een van de heiligste plekken op aarde.

Mekka: spiritueel, religieus en cultureel fenomeen

Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste spirituele, religieuze en culturele fenomenen ter wereld. Wat trekt de pelgrims? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Belangrijkste islamitische bedevaart

Dagelijks richten gelovigen zich van over de hele wereld in gebed tot de heilige stad Mekka. Voor een kwart van de wereldbevolking is het dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. De hadj is de belangrijkste islamitische bedevaart waar jaarlijks miljoenen mensen aan deelnemen, waaronder duizenden Nederlanders. Al eeuwenlang een spiritueel ideaal en religieuze plicht. Alleen toegankelijk voor moslims.

Eeuwenlang heeft de bedevaart naar Mekka veel kunstenaars en vorsten geïnspireerd tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. In nauwe samenwerking met het British Museum zijn meer dan 300 unieke stukken bijeengebracht uit enkele van de beste islamitische kunstcollecties ter wereld. Met een grote verscheidenheid: van de 10e eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

In de tentoonstelling is er onder andere een draagkoets uit de 19e eeuw te zien. Deze draagkoets was van Sultan Abdul Aziz en werd meegedragen in de hadj-karavaan. Uniek zijn de antieke Kiswa-textielen, rijkelijk versierd met goud- en zilverdraad, die werden gebruikt om de heilige Ka’ba te bedekken.

De tentoonstelling is vanaf 15 februari 2019 te zien in het Tropenmuseum en was in 2013 te zien in Museum Volkenkunde in Leiden.