Mekka
Te zien vanaf 15 februari 2019

Verlangen naar Mekka

Verwacht: Verlangen naar Mekka

Aan de hand van bijzondere collectie, een VR-beleving en persoonlijke verhalen van Nederlandse pelgrims neemt deze tentoonstelling je mee naar een van de heiligste plekken op aarde.

Verlangen naar Mekka geeft een uniek inzicht in een van de grootste religieuze, spirituele en culturele fenomenen ter wereld. Wat trekt de pelgrims? Welke indrukken en ervaringen doen zij op, onderweg, ter plekke en na terugkomst?

Belangrijkste islamitische bedevaart

Dagelijks richten gelovigen zich van over de hele wereld in gebed tot de heilige stad Mekka. Voor een kwart van de wereldbevolking is het dé plek waar je een keer in je leven geweest moet zijn. De hadj is de belangrijkste islamitische bedevaart waar jaarlijks miljoenen mensen aan deelnemen, waaronder duizenden Nederlanders. 

Al eeuwenlang inspireert de bedevaart naar Mekka veel kunstenaars en vorsten tot het (laten) vervaardigen van schitterende objecten. In nauwe samenwerking met het British Museum zijn meer dan 300 unieke stukken bijeengebracht uit belangrijke islamitische kunstcollecties, waaronder die van het Tropenmuseum zelf. Met een grote verscheidenheid: van de 10e eeuw tot nu, van Indonesië tot Marokko.

Unieke virtual reality beleving

Schitterende voorwerpen en indringende reportages geven een veelzijdig beeld van deze religieuze en spirituele reis. Met een VR-bril kan de bezoeker zelf ervaren hoe het is om in Mekka te zijn. Voor moslims een aangrijpende (her)beleving en voor niet-moslims een unieke ervaring, aangezien Mekka alleen voor moslims toegankelijk is.

Bekleding van de heilige Ka’ba en hedendaagse kunst

Er is een 4 meter hoge 19e eeuwse draagstoel te zien, die op de rug van een kameel werd meegedragen in de jaarlijkse hadj-karavaan van Caïro naar Mekka. Indrukwekkend zijn de antieke Kiswa-textielen, rijkelijk versierd met goud- en zilverdraad, die werden gebruikt om de heilige Ka’ba te bedekken. Ieder jaar worden hiervoor nieuwe doeken gemaakt. Er worden foto’s getoond van 19e eeuwse pelgrims en fragmenten van de eerste hadj-documentaire uit 1928. Ook is er hedendaagse kunst te zien, zoals de installatie ‘Magnetism’ van kunstenaar Ahmed Mater, die de aantrekkingskracht van de Ka’ba symboliseert.