Fashion fest - teams crissy van citydream en IAMNOLABEL - Tropenmuseum

Fashion fest - Teams: Citysdream plus & IAMNOLABEL

Teams Citysdream plus & IAMNOLABEL

Op 9 december is fashion fest in het Tropenmuseum! Op deze pagina stellen we twee teams aan je voor: Citysdream plus en IAMNOLABEL. Lees meer over hun motivatie, het object uit het depot dat hen heeft geïnspireerd en welke modellen hun collectie zullen showen tijdens fashion fest.

Team Crissy van city dream
Inspiratie team Citysdream plus - Donkerblauw vest met Arabische beschermtekst uit Indonesië

Team Citysdream plus: inspiratie en motivatie en modellen

Ontwerper Crissy van Riet
‘In het depot heb ik het donkerblauw vest gekozen met Arabische beschermtekst. Ik koos dit vanwege mijn Braziliaanse achtergrond waarin iets soortgelijks voorkomt. We hebben linten die afkomstig zijn van de stad Salvador da Bahia. De linten bevatten de tekst '' Lembrança do Senhor do Bonfim '' wat ''Herinnering aan de Heer van Goede Einde'' betekent. De linten kun je om de pols of enkel dragen, iemand moet deze drie keer voor je omknopen. Bij elke knoop maak je een wens, wanneer het lint loskomt komen de wensen uit. Voor mijn kledingcollectie heb ik ook gekozen voor de oorspronkelijke bevolking uit het Amazonegebied van Brazilië omdat ze hun eigen land niet bezitten. Met deze collectie wil ik de linten en de inheemse cultuur gebruiken als inspiratie voor mijn verzameling. En zo de mensen laten weten dat ze een stem hebben”

  • Make-up artiest en haarstylist: Lineke Lohse
  • Model 1: Chadisha Bennour
  • Model 2: Jo Donyinah
  • Model 3: Defney
  • Model 4: Randy Niekoop
Fashion fest - IAMNOLABEL - Tropenmuseum
Inspiratie team IAMNOLABEL - Peniskoker uit Nieuw-Guinea

Team IAMNOLABEL: inspiratie en motivatie en modellen

Ontwerper Christiano Mpasi Bila
"Mijn naam is Christiano Mpasi Bila. Ik heb de opleiding fashion design gevolgd aan de Willem de Kooning academie. Ik ben geboren in Angola (Afrika) maar ben opgegroeid in Nederland. Als kind ben ik vrij opgevoed ondanks de verschillen in beide culturen, met daarbij de bijbehorende normen en waarden. In het begin vond ik het moeilijk om mijn eigen plek te vinden binnen beide culturen. Teveel spanning. Ik besloot daarom op een jonge leeftijd mijn leven te leiden volgens mijn eigen regels... “geen regels“. Door mode en kleding kon ik me hierdoor goed uiten. Ik wil me specialiseren in mannenmode, omdat ik vind dat wij als mannen teveel aandacht besteden of rekening houden met de zogenaamde regels die voor ons zijn opgesteld in een maatschappij (met nadruk op mode en kleding). Als inspiratie heb ik gekozen voor de peniskoker uit het depot.Een peniskoker werd meestal omhoog gericht gedragen, door middel van een touw rond het middel om de koker in positie te houden. Het werd alleen gedragen door mannen. Dit is ongetwijfeld met de bedoeling een permanente erectie uit te beelden. Dus eerder een accentuering, dan een bedekking van de schaamdelen. Het werd gedragen als symbool om persoonlijk gewicht en status mee uit te drukken.
Waarom is het in een maatschappij zo belangrijk om jezelf te bewijzen, zowel als man of vrouw? In mijn opinie: zie jezelf eerst als een ziel of individu. Jouw vlees, huid en geslacht is niks anders dan een omhulsel. Wees vrij in wie je bent, vrijheid is groei en kracht. 
Met mijn collectie wil ik laten zien hoe het leven eruit ziet als men niet binnen deze lijnen zou leven, maar daarbuiten op gebied van mode. Dit aan de hand van vormen en lagen met invloeden uit de jaren tachtig/negentig."

  • Make-up artiest en haarstylist: Luna van Herwijnen
  • Model 1: Jerah Kwame Owusu Longfur
  • Model 2: Jonas Eduard Bloemhard
  • Model 3: Tevin Djevon Stuurland
  • Model 4: Julius Jeremia Ediagbonya