Fashion Cities Africa
Persbericht:

Twee spraakmakende tentoonstellingen

'Tropenmuseum opent twee spraakmakende tentoonstellingen: Heden van het slavernijverleden & Fashion Cities Africa.'

Op 6 oktober 2017 opent het Tropenmuseum in Amsterdam de tentoonstellingen Fashion Cities Africa over de veelzijdige modescenes in Afrika en Heden van het slavernijverleden, met een ruimte voor dialoog in aanloop naar een nieuwe vaste presentatie over de hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme (2021).

Stijn Schoonderwoerd, directeur Nationaal Museum van Wereldculturen waar het Tropenmuseum onderdeel van uitmaakt: ‘Voor onze tentoonstellingen zoeken wij bewust samenwerkingen op buiten het museum, zoals met Black Achievement Month. Door de maatschappij te betrekken, vergroten wij onze relevantie en delen zij in onze missie: bijdragen aan een open blik op de wereld.’

Fashion Cities Africa

6 oktober t/m januari 2019

De tentoonstelling laat de bruisende en veelzijdige modescenes in vier grote Afrikaanse steden zien: Casablanca (Marokko), Johannesburg (Zuid-Afrika), Nairobi (Kenia) en Lagos (Nigeria). Veel modeontwerpers, bloggers en stylisten uit deze steden zijn wereldwijd populair geworden op social media. Met hun ontwerpen, foto’s en video’s inspireren ze modeliefhebbers wereldwijd. 

Toonaangevende modeontwerpers als Said Mahrouf (Casablanca), Marianne Fassler, (Johannesburg), Maki Oh (Lagos) die ook Michelle Obama tot haar clientèle mag rekenen, laten hun werk zien. Modebloggers en journalisten zoals Sunny Dolat (Nairobi) en Joseph Ouechen (Casablanca) creëerden hun eigen presentaties om zo hun visie op ‘African Fashion’ te verbeelden.

Heden van het slavernijverleden

semi-permanent vanaf 6 oktober

Met Heden van het slavernijverleden maakt de bezoeker kennis met de actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland. Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden. Een verleden dat tot de dag van vandaag de Nederlandse maatschappij mede vormgeeft en beïnvloedt.

De tentoonstelling stelt de tot slaaf gemaakten en hun nakomelingen centraal. Om een soms moeilijke maar productieve discussie op gang te brengen, zoeken wij persoonlijke verhalen uit heden en verleden op, die het slavernijverleden en zijn hedendaagse erfenissen dichterbij brengen De tentoongestelde objecten uit de collectie van het Tropenmuseum, tastbare overblijfselen van de slavernijgeschiedenis, dragen daaraan bij. Heden van het slavernijverleden vormt een opmaat naar een vaste presentatie over de hedendaagse erfenissen van slavernij en kolonialisme (2021). 

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mick Groeneveld, PR Tropenmuseum via E. pers@wereldculturen.nl / T. 088 0042 839.

Klik door naar de tentoonstellingsspecifieke persberichten voor beeldmateriaal.