Slavernij niet voorbij
Vaste activiteit

Slavernij niet voorbij

Interactief online lespakket

Met het interactieve online lespakket ‘Slavernij niet voorbij’ ontdekken leerlingen dat de geschiedenis van slavernij vandaag de dag nog steeds een impact heeft. Het pakket is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen uit groep 7 & 8 en leerlingen uit de onderbouw Voortgezet Onderwijs.

Elke les bestaat uit drie delen: een introductie over slavernijgeschiedenis, een actueel thema en een creatieve opdracht. Met dit lesmateriaal kan je op een laagdrempelige manier over slavernij spreken met leerlingen. Het bevat verschillende werkvormen, videomateriaal en discussievragen. De lessen kunnen losstaand in de klas worden gebruikt, of als voorbereiding op een bezoek aan het Tropenmuseum, Afrika Museum, Museum Volkenkunde en Wereldmuseum. 

Het Tropenmuseum biedt verschillende programma’s aan over slavernij: Heden van het slavernijverleden, Slavernijverleden & Indonesië, Swingende steeldrums, Capoeira workshop, Sabi Suriname - ontdek de wereld achter de dingen.

De lessen ‘Slavernij niet voorbij’ vind je op LessonUp. Met een gratis account kun je zo aan de slag.

Het lespakket is in samenwerking met de Chocolonely Foundation ontwikkeld.

Pakket 1: Bittere smaak van chocola

Dit lesprogramma duurt 60-90 minuten en is ontwikkeld voor basisschoolleerlingen uit groep 7 & 8 en leerlingen van de onderbouw Voortgezet Onderwijs. In deze les staat het onderwerp ‘oneerlijke handel’ centraal. De les bestaat uit drie onderdelen:

  • een introductie over de trans-Atlantische slavenhandel,
  • meer informatie over het onderwerp oneerlijke handel en hoe je dit vandaag de dag terug ziet.
  • een afsluitende creatieve verwerkingsopdracht.
BITTER Chocolate Stories

De les kun je vinden via LessonUp. Lees van tevoren de lesvoorbereiding op elke slide. Vervolgens speel je de les af via het digibord. Geef de leerlingen de inlogcode waarmee zij individueel op de vragen kunnen reageren.

Lespakket 2 is vanaf oktober beschikbaar.