Foto: Olivia Witmond
Persbericht:

Modetentoonstelling SARI/STATEMENT geopend

 

SARI/STATEMENT, Fashion from India, is vanaf vandaag te zien in het Wereldmuseum Amsterdam. De reizende tentoonstelling van the Design Museum, London verkent de veelzijdigheid van de hedendaagse sari door circa 60 baanbrekende sari's van ontwerpers, dragers en makers uit India en de Indiase diaspora samen te brengen. In het afgelopen decennium is de sari in een stroomversnelling geraakt, met ontwerpers die experimenteren met innovatieve draagstijlen en materialen, vooral gericht op een jongere generatie in opkomende steden. Met deze tentoonstelling speelt Wereldmuseum Amsterdam in op deze hernieuwde populariteit van de sari, die je steeds meer terugzien in de internationale modewereld. 

DE SARI: INNOVATIEF IN MODE EN CULTUUR

Het wereldwijd bekende kledingstuk uit Zuid-Azië heeft een rijke geschiedenis met verschillende culturele invloeden, maar is zelden in zijn hedendaagse vorm tentoongesteld. De hedendaagse sari's die in SARI/STATEMENT worden gepresenteerd komen van gerenommeerde merken uit de Indiase en internationale modewereld. De sari van het modehuis Abu Jani Sandeep Khosla, gedragen door actrice Deepika Padukone op het filmfestival van Cannes in 2022 en de sari van het Indiase modehuis Tarun Tahiliani, gedragen door Lady Gaga in 2011 tijdens haar debuutshow in India, zijn absolute hoogtepunten. Hetzelfde geldt voor de stijlvolle minimalistische sari van befaamd modeontwerper Sabyasachi en de roze sari van ontwerper Jan Taminiau, gedragen door koningin Máxima tijdens een staatsbezoek aan India. Hedendaagse makers experimenteren volop met nieuwe en geüpcyclede materialen. De tentoonstelling toont bijvoorbeeld een sari bedekt met pailetten, gemaakt van röntgenfilm. Ziekenhuisafval wordt mode: ontwerpers Abraham & Thakore geven zo een unieke kijk op het thema duurzaamheid.

SARI EN IDENTITEIT

Vanaf de onafhankelijkheid van India weerspiegelt de sari de verschuivende nationale identiteiten en blijft het kledingstuk een belangrijke vorm van culturele expressie voor mensen uit India en de Indiase diaspora. De tentoonstelling onderzoekt de recente heruitvinding van de sari en de invloed van de individuele drager die door middel van de sari zijn identiteit of boodschap overbrengt. Te zien is onder andere een rode sari van singer-songwriter Priya Ragu, die ze combineerde met streetwear accessoires in haar videoclip 'Good Love 2.0'. Ze viert haar Tamil-Zwitserse erfgoed als "een mix van alles": van Westerse en Zuid-Aziatische cultuur. 

Op vele manieren belichaamt de sari een immense verscheidenheid aan stemmen en persoonlijkheden en laat het kledingstuk eigenzinnigheid tot bloei komen. Exclusief voor Wereldmuseums versie van de saritentoonstelling toont het ontwerpduo LOBOMAR de nieuwste collectie van hun op sari's geïnspireerde streetwear. Als eerbetoon aan hun Indiase oma en haar liefde voor het dragen van sari's speelt LOBOMAR met verschillende draperieën, materialen en zelfs hoofddeksels om innovatieve hedendaagse sari-stijlen te creëren die hun afkomst eren.

DIEPGAANDE THEMA’S EN MENSELIJKE ERVARINGEN

SARI/STATEMENT verkent ook diepere lagen met betrekking tot identiteit en verzet. In de tentoonstelling zie je de sari als een krachtig symbool van de Pink Sari Movement, ook bekend als 'The Gulabi Gang'. Deze groep werd in 2006 opgericht om op te komen voor vrouwenrechten en gaat huiselijk geweld, kindhuwelijken en seksueel misbruik op het platteland van Noord-India tegen. Een andere en zeer succesvolle vorm van verzet zijn de sari's met vogelmotieven van 'The Hargila Army'. Handgeweven door vrouwen in het noordoosten van India, die zo financiële onafhankelijkheid verworven, hebben de sari’s bijgedragen aan een aanzienlijke groei van de populatie van lokale bedreigde vogelsoorten.

EEN BLIK OP DE AANSTAANDE TENTOONSTELLING

De reizende tentoonstelling van the Design Museum, London omvat meer dan zestig sari's van vooraanstaande ontwerpers uit de Indiase en internationale modewereld. Deze zijn door het Wereldmuseum aangevuld met enkele objecten uit de eigen collectie en geleende werken. Naast de rijke sari's biedt de tentoonstelling foto's en video's die tonen hoe de sari in de loop der tijd is ontwikkeld en de oneindige hoeveelheid aan vormen waarin de sari gedrapeerd kan worden. Bezoekers worden uitgenodigd om zich onder te dompelen in de diversiteit van de sari, van street wear tot haute couture. De tentoonstelling SARI/STATEMENT is te zien van 12 april t/m 3 november 2024 in Wereldmuseum Amsterdam.