juniortour
8 mei 2022

Meivakantie

Meivakantie activiteiten rondom het Ramadanfeest, Eid al-Fitr

Van zaterdag 30 april t/m zondag 8 mei 2022

In Feest! Wereldwijd kom je in de meivakantie meer te weten over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr, het zoetste feest dat op 2 en 3 mei 2022 door veel mensen wordt gevierd: in Nederland, Marokko, ook in Suriname. Ontdek meer over deze viering bij de familielezing over Eid al-Fitr en de creatieve activiteit: maak je eigen cadeaudoos. Of kom op 7 en 8 mei Bodo, zoals Surinaamse moslims met voorouders uit Java het Ramadanfeest noemen, vieren in Sabi Suriname met lekkers, muziek en dans.

Let op: voor groepen kinderen, zoals bso-groepen, zijn deze activiteiten niet geschikt. Kijk op onze speciale BSO-pagina voor ons aanbod in de vakantie.

Familielezing: Wat is het zoetste feest ter wereld?

Een familielezing om je vingers bij af te likken! Na de Ramadan, een periode waarin moslims overdag niet eten, wordt het einde gevierd met Eid al-Fitr. Er wordt flink uitgepakt met een enorme hoeveelheid zoete hapjes. Maar dit feest gaat echt niet alleen over het eten van zoete hapjes. Hajar Alariachi vertelt je tijdens deze familielezing er meer over.  

Zaterdag 7 en zondag 8 mei | 11.30-12.30 uur | locatie: Studio | Gratis deelnametickets verkrijgbaar bij museumkassa | 6+

dadels

Sabi Suriname Special: Bodo, Ramadanfeest, Eid al-Fitr

In Suriname is het einde van de ramadan een nationale feestdag. Dit jaar valt het op 1 mei. Surinaamse moslims met voorouders uit Java noemen hun ramadanfeest Bodo. Het feest wordt gevierd met activiteiten zoals deze nog steeds op Java voorkomen. Op zaterdag 7 en zondag 8 mei vieren we het Bodo feest met lekkers, muziek en met workshops Jaran Kepang paardendans.

Jaran Kepang betekent “gevlochten paard”. De dansers zijn de ruiters. Zij houden dansend hun paarden in toom en laten hun paarden elkaar begroeten. Ze geven hun paarden eten en laten ze galopperen. Ook laten ze zien hoe mooi hun paarden kunnen steigeren. Het hoogtepunt is dat de paarden op volle snelheid in een cirkel rondjes lopen zonder tegen elkaar te botsen.

Kom je ook Bodo vieren in Sabi Suriname? Doe mee met de workshop Jaran Kepang paardendans en ga een energiek jaar tegemoet!

Zaterdag 7 en zondag 8 mei | 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur | locatie: Tropenmuseum Junior | Reserveren is noodzakelijk, reserveer nu jouw ticket | Reserveer hiervoor een Sabi Suriname ticket voor Familietour. Als je rond een van de workshop tijdstippen in Sabi Suriname bent kun je meedoen | 6+

Sabi Suriname Tour in Tropenmuseum Junior

Op verdieping min 7 in het Suriname-depot is een tot nu toe onbekende wereld ontdekt: de Wereld achter de Dingen. Stap samen met je (groot)ouders in een wereld vol pratende voorwerpen en doe mee met allerlei activiteiten. Voor iedereen vanaf 6 jaar.

Dagelijks in de meivakantie (behalve 7 en 8 mei, dan is er geen Juniortour i.v.m. de Bodo special).
Familietour: start elke 15 minuten van 10.30 tot 12.00 uur en van 15.15 tot 15.45 uur. Juniortour: 13.30 tot 15.00 uur | locatie: Tropenmuseum Junior | Reserveer nu jouw ticket | 6+

sabi-suriname
Foto: Kirsten van Santen

Creatieve activiteit: Maak je eigen cadeaudoos

Het einde van de maand Ramadan wordt gevierd met het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Het feest duurt maar liefst drie dagen! Tijdens dit feest vieren moslims het einde van de vastenperiode, waarin ze overdag niet mogen eten. Tijdens het Ramadanfeest, Eid al-Fitr eten families samen en krijgen de kinderen cadeautjes of geld in een enveloppe. Mensen geven niet alleen elkaar cadeaus, maar delen hun rijkdom ook met mensen die het minder goed hebben en goede doelen. Dit gebruik heet ‘zakat’. Leer tijdens deze activiteit meer over het Ramadanfeest, Eid al-Fitr. Én maak je eigen cadeaudoos met geometrische patronen.

Dagelijks in de meivakantie | 12.00-16.00 uur | Aanschuiven als er plek is, inloop tot 15.30 uur | 4+

cadeaudoos