Heden van het slavernijverleden, tentoonstelling in het Tropenmuseum
Vaste tentoonstelling

Heden van het slavernijverleden

Maak kennis met actuele erfenissen van slavernij en kolonialisme in Nederland.

Slavernij en de verhalen van de tot slaaf gemaakten maken deel uit van een gezamenlijk, door zwart en wit gedeeld verleden.

In 1863 maakte de Nederlandse regering wettelijk een einde aan de Transatlantische slavernij, maar honderden jaren van koloniale overheersing lieten sporen in onze maatschappij na die nog steeds voelbaar zijn. Racisme, discriminatie en stereotypering zijn hier voorbeelden van. Het zijn voornamelijk zwarte Nederlanders voor wie de link tussen slavernij en ongelijkheid pijnlijk duidelijk is.

In nauwe samenwerking met wetenschappers, activisten en artiesten ontstond Heden van het slavernijverleden: een tentoonstelling met discussieplatform die de verhalen van slaafgemaakten en hun nazaten centraal stelt.

"Een nuchtere blik op de slavernij-geschiedenis."
de Volkskrant

In videoportretten delen vier sleutelfiguren in het actuele debat - Gloria Wekker, Karwan Fatah-Black, Amade M'charek en Marian Markelo - hun perspectief op verschillende nalatenschappen van slavernij. Hedendaagse en historische collectiestukken over slavernij en het verzet daartegen, boeken uit The Black Archives, foto's van protesten in de jaren '70 tot nu dragen bij aan ontdekking en bewustwording van dit thema.

"In Heden van het slavernijverleden leer je wat niet in je schoolboeken stond."
Vrij Nederland

Vanaf 2021

In 2021 volgt onze nieuwe, uitgebreide tentoonstelling over het koloniaal- en slavernijverleden. Daarvoor verzamelen wij zo veel mogelijk informatie, standpunten en kritiek. Wil je bijdragen aan deze nieuwe tentoonstelling? Laat je boodschap achter in de tentoonstelling of op social media @tropenmuseum met #slavernij.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door

Mede mogelijk gemaakt

Ontdek meer

Things That Matter, Lichthal, Tropenmuseum
Vaste tentoonstelling

Things That Matter

Over voorwerpen van grote persoonlijke betekenis die nauw verbonden zijn met tien maatschappelijke onderwerpen.
Link
Cool Japan in het Tropenmuseum
Nu te zien

Cool Japan

Laat je inspireren door de wereldberoemde iconen van de Japanse beeldcultuur, van Hello Kitty tot samoerai.
Link