Someone is getting rich
Vanaf 21 april

Someone is getting rich

Deze tentoonstelling onderzoekt de relatie tussen kolonialisme en het mondiale financiële systeem.

Bij het financieren van veroveringstochten en slavernijplantages speelden financiële producten ontwikkeld door de Nederlanders, maar ook mensen – bankiers, investeerders en spaarders – een essentiële rol. Met de groei van de Nederlandse financiële sector nam in de Europese koloniën ook het plunderen van grondstoffen toe. De bevolking werd onderdrukt of tot slaaf gemaakt. Deze ontwikkeling leidde in Nederland weer tot speculatie en financiële crises. 

Moderne financiële vondsten zoals verhandelbare aandelen, centraal bankieren, door een hypotheek gedekte waardepapieren (negotiaties) en beleggingsfondsen, zijn in Amsterdam geboren. Deze instrumenten worden nu nog steeds gebruikt om de wereldeconomie te structureren, met alle ongelijkheden van dien.

In Someone is getting rich maken hedendaagse kunstenaars zichtbaar welke koloniale uitvindingen aan de wieg staan van het mondiale financiële systeem. Maar bovenal leggen ze bloot hoe de nasleep van het kolonialisme ook vandaag de dag nog in de financiële sector is ingebed. Sommigen zetten vraagtekens bij de politieke, morele en spirituele waarden die eraan ten grondslag liggen. Anderen verbeelden manieren om de wereldwijde ongelijkheid te overwinnen die dit systeem veroorzaakt.

Vandaag de dag werken veel Amsterdammers in de financiële en fintech sector. De tentoonstelling spoort hen aan hun creativiteit te gebruiken voor een (versnelde) overgang naar een sociaal en ecologisch duurzame samenleving.